Abuzurile lui Stavarache, desfiintate de Tribunal

Articol aparut in data de 20.04.2010 in Cotidianul Desteptarea ( www.desteptarea.ro )

Instanta da de pamant cu hotararile edililor

Dupa ce au redat Gradinita Letea proprietarului de drept - fabrica de hartie Letea - in urma unui proces maraton care a durat peste 5 ani, instantele bacauane au dat de pamant cu un alt abuz al administratiei Stavarache. Tribunalul Bacau - sectia Contencios Administrativ - a decis, ieri, anularea Hotararii 329/2009 a Consiliului Local, prin care alesii au "faultat" Asociatia Sportiva "FCM Bacau", proprietara spatiilor comerciale aflate pe pietonalul de la Piata Centrala.

Abuzurile administratiei Stavarache incep sa fie "demontate" de instantele bacauane. Dupa ce a redat Gradinita Letea proprietarului de drept - fabrica de hartie, Tribunalul Bacau a "corijat" un alt abuz al edililor.

Concret, instanta a dispus, ieri - in Dosarul 345/110/2010 - anularea HCL 329 din 29 septembrie 2009, prin care alesii locali au decis abrogarea unor hotarari vizand "spatiile comerciale" de la Piata Centrala. Votul consilierilor a antrenat un abuz administrativ indreptat impotriva Asociatiei Sportive "FCM Bacau", proprietara spatiilor comerciale edificate pe pietonalul amintit.

"Acest dosar reprezinta paroxismul pe care administratia Stavarache l-a atins in seria abuzurilor administrative, deoarece hotararea anulata contine toate ingredientele unei parodii cu efecte tragi-comice: initiatorul proiectului este pacalit ca ia inapoi spatiile comerciale din Piata Centrala, afla ulterior ca de fapt in anii 1996-1997 nu s-au dat spatii ci numai terenuri, nu mai poate da inapoi si introduce in scena si consilierii locali care, la randul lor, au inteles sa se bucure nespus de «revenirea» spatiilor la municipalitate. Nu a contat ca am vrut sa-i avertizam in plenul sedintei asupra aberatiei propuse de primar, din moment ce nu am fost lasati sa ne spunem punctul de vedere, nu a contat ca, ulterior, am facut plangere administrativa la acelasi CL Bacau, ocazie cu care probabil au realizat dimensiunea abuzului, dar nu au mai avut curaj sa revina asupra hotararii."

Gabriel Ionita, avocat Asociatia Sportiva "FCM Bacau"

Bani pentru fotbalul bacauan

La sfarsitul anilor '90, Consiliul Local Bacau a emis o suita de hotarari ce aveau drept scop sustinerea clubului de fotbal FCM Bacau. Formula de lucru aleasa era pe cat de simpla si legala, pe atat de eficienta: Asociatia "Fotbal Club Municipal" Bacau, prin care echipa era sustinuta de catre municipalitate, a primit in administrare, pe 15 ani, pietonalul de la Piata Centrala. Ulterior, Asociatia sus-amintita, a procedat la construirea unor spatii comerciale pe respectivul pietonal. Acestea au fost inchiriate catre terti. In total, la Piata Centrala, Asociatia "FCM" are in proprietate nu mai putin de 165 de module inchiriate, prin contract, catre 165 de comercianti. In plus, pe terasa Ferometal, situata in vecinatatea aceleiasi Piete, si data de asemenea in administrare clubului de fotbal, un numar de 14 comercianti si-au construit spatii de vanzare dupa ce, in prealabil, au incheiat contracte de inchiriere cu Asociatia "FCM".

Cu banii obtinuti din chirii, clubul de fotbal bacauan a reusit sa supravietuiasca in elita fotbalului autohton. Contractele de inchiriere au scadenta in vara lui 2012.

Tot la sfarsitul anilor '90, Consiliul Local aproba inchirierea, prin contract, a stadionului municipal catre Asociatia FCM Bacau, cea care se ingrijea de destinele echipei de fotbal fanion a orasului. Demersul CL de la acea data (1997) viza aceeasi sprijinire a clubului de fotbal local, dar urmarea indeaproape prevederile legilor in vigoare. Contractul de inchiriere a stadionului este semnat de CL si Asociatia FCM Bacau la 10 februarie 1999, in urma unei licitatii publice castigate de aceasta.

Cu votul la vedere

Pe 29 septembrie 2009, Consiliul Local, controlat de aceasta data de majoritatea liberala aflata in subordinea primarului Romeo Stavarache a votat, cu unanimitate, abrogarea hotararilor sus-amintite, sub pretextul ca echipa de fotbal a trecut la municipalitate. Momentul votului a amintit de piesele lui Caragiale. In frunte cu presedintele de sedinta, Roxana Mironescu, si consilierul Lucian Ciubotaru, alesii locali ai PNL si-au desecretizat voturile de teama repercusiunilor care ar fi putut veni din partea lui Stavarache. De asemenea, proiectul de hotarare a fost promovat cu largul concurs al alesilor PSD si PD-L. Au votat impotriva abuzului initiat de edilul sef doar consilierii locali Nicu Zaharia si Costel Dunava, ambii din partea PSD, dupa ce in prealabil Cristian Cojocaru, seful comisiei juridice a CL a avizat negativ proiectul de hotarare.

Colac peste pupaza, declaratia din final a primarului Stavarache a aratat ca edilul bacauan nu stia ce s-a votat in sedinta pe care el insusi a "regizat-o". "In sfarsit, spatiile revin la SCM Bacau (sic!). Va multumesc!", a afirmat, in necunostinta de cauza, Stavarache.

Spatiile, asa cum reiese din documentele oficiale, apartin Asociatiei Sportive, motiv pentru care abrogarea hotararilor amintite anterior a constituit un abuz din partea administratiei locale, fapt de altfel "penalizat" de Tribunalul Bacau, prin decizia luata ieri.

Au mai votat dupa ureche

Votul dupa ureche exprimat de alesii locali pe 29 septembrie 2009 nu este singular. Pe 31 martie 2010, intr-o sedinta extraordinara a CL convocata cu doar o zi inainte, alesii au aprobat - cu unanimitate - prelungirea conventiei dintre municipalitate si Transport Public, privind subventionarea transportului in comun pentru categoriile defavorizate. Proiectul de hotarare continea deja faimosul Act Aditional nr. 3 prin care edilii au incercat sa santajeze societatea de transport in comun, fapt reliefat pe larg in paginile cotidianului Desteptarea.

Jocul de-a unanimitatea a continuat si la sedinta extraordinara din 16 aprilie, si aceasta convocata cu doar o zi inainte. Acelasi consens care a functionat la sedinta din 31 martie a agreat o noua manevra abuziva a municipalitatii vizand scoaterea la licitatie a traseelor din municipiul Bacau, desi acestea fusesera concesionate pe 25 de ani de catre societatea de transport in comun.

Autor,
Lucian Bogdanel

Citeste articolul pe www.desteptarea.ro

© 2011 Cabinet Avocat Gabriel Ionitaby www.efficientsolutions.ro