Abuzurile justitiei sunt la ordinea zilei. Magistratii, fie ei judecatori sau procurori, de multe ori ies din limitele legii, pentru a lasa drum liber intereselor politice sau de alta natura care se insinueaza, mai mult sau mai putin pe fata, in bunul mers al justitiei. Un exemplu flagrant de tergiversare a unui proces este cel al fostului primar si apoi consilier local din Comanesti, Dorinel Miron, care a "testat" pe propria-i piele "competenta si verticalitatea" sistemului juridic autohton.
Dorinel Miron a fost primar al Comanestiului din partea PSD intre 2000-2004, ulterior fiind ales consilier local din partea aceleiasi formatiuni politice. Pe data de 4 august 2006, Miron si-a dat demisia din PSD nestiind ca astfel urma sa-si piarda mandatul de consilier, deoarece pe data de 11 august 2006 ar fi trebuit sa intre in vigoare o serie de modificari legislative prin care se prevedea un nou caz de incetare a mandatului de consilier, pentru cei ce pierd calitatea de membru al formatiunii politice din partea careia au fost alesi. Toata tevatura vizavi de acest caz de incetare a mandatului a fost insa declarata neconstitutionala prin decizia 61/18.01.2007 a Curtii Constitutionale, prin urmare efectele juridice ale proaspetelor modificari incetând de drept. Cazul, prin urmare, nu a mai putut fi aplicat alesilor locali din 2004, când legea nu era in vigoare, urmând sa functioneze incepând cu noile mandate, din 2008. Oricum, Dorinel Miron nu se inscria in tiparul legal, din simplul motiv ca-si depusese demisia inainte de intrarea in vigoare a noului caz de incetare a mandatului. Cu toate acestea insa, dupa mai bine de un an PSD si-a tras pe seama ca Miron nu mai este membru de partid si in septembrie 2007, la mai bine de un an de la depunerea demisiei, a facut adresa catre Consiliul Local din Comanesti si a cerut vacantarea postului.
Consiliul Local, obedient, a luat la cunostinta sesizarea PSD si a constatat vacantarea postului, in ciuda argumentelor legale prezentate mai sus. Mai rau, alesii locali din Comanesti s-au substituit si instantei de la Judecatoria Moinesti, ce ar fi trebuit sa valideze supleantul pentru locul vacantat, si a trecut si la validare. Contra legii, ca asa se poarta pe la noi. Dupa cum era si normal, Dorinel Miron a atacat hotarârea de consiliu local, conform prevederilor Legii 249/2006. In plus, acest act normativ prevede o procedura speciala, de maxima urgenta (cuvântul celeritate ar trebui sa le sune cunoscut anumitor magistrati). Concret, contestatia poate fi introdusa direct la instanta in 10 zile de la comunicare si trebuie solutionata in maxim 30 de zile de la inregistrare.
Instanta pur si simplu si-a batut joc atât de prevederile clare ale legii, cât si de consilierul care a avut nesansa de a ajunge in fata ei. Pur si simplu procesul a fost tergiversat nejustificat pâna la expirarea mandatelor 2004-2008, când actiunea lui Dorinel Miron devenea lipsita de importanta. Primul complet pe masa caruia a poposit dosarul a amânat decizia cât s-a putut, iar apoi, inexplicabil, a respins actiunea motivând cu exceptia introducerii tardive a contestatiei. Probabil ca la unii judecatori metoda calendarului este inca la nivel de dilema existentiala, pentru ca altfel nu se explica de ce s-a respins o actiune introdusa in termen (plângerea a fost depusa in ultima zi). Probabil ca, stiindu-se ca, legal, Dorinel Miron avea dreptate si putea reveni in Consiliul Local unde era un fel de ghimpe in coasta liberalilor, s-a recurs la o stratagema deloc etica si legala, prin invocarea unei exceptii inexistente. Judecatorii probabil s-au bazat pe faptul ca hotarârea data in prima instanta era, conform legii speciale, irevocabila, si prin urmare nu putea fi atacata cu recurs, ceea ce i-a linistit in eventualitatea trecerii in palmares a unor sentinte modificate de instanta superioara.
Nedorind sa se dea batut, Dorinel Miron a facut, prin avocatul sau, Gabriel Ionita, contestatie in anulare, o cale extraordinara de atac, ceea ce a facut ca sa mai dureze inca trei luni pâna la urmatorul termen de judecata. Problema a aparut in legatura cu faptul ca astfel de cai de atac sunt judecate de aceeasi instanta, adica de colegii celor ce au dat prima hotarâre. Mai mult, culmea culmilor, initial pentru solutionarea contestatiei a intrat acelasi complet de judecata ce a emis hotarârea contestata. Gabriel Ionita a recuzat completul si astfel s-a ajuns la alti judecatori, care au avut curajul de a admite contestatia si, pe fond, dupa amânari de aproape 6 luni, au dat câstig de cauza lui Dorinel Miron. Noul complet a anulat hotarârea de consiliu local si au evidentiat greseala grava din sentinta emisa de colegii intru profesie.
Tergiversarile lipsite de orice fundament legal au facut ca acum, dupa ce a fost câstigat litigiul, Dorinel Miron sa nu se mai poata bucura de avantajele unei astfel de hotarâri, adica redobândirea postului de consilier local. Este vorba de reprezentarea cetatenilor, de promovarea unor proiecte de hatarâre si asa mai departe. Practic, fostul consilier poate sa puna in rama decizia instantei care si-a batut joc de drepturile care ii sunt garantate de legile in vigoare. Dorinel Miron a declarat, in legatura cu performantele justitiei: "Sunt in situatia aberanta in care, desi am câstigat, dupa un an de când am introdus contestatia in instanta, nu am ce sa fac cu dreptatea recunoscuta atât de tardiv de justitie! Pai daca legea a prevazut pentru situatia mea un termen maxim de 30 de zile pentru solutionarea contestatiei, tocmai pentru a ma putea intoarce in timp util in Consiliul Local, si instanta intelege sa-mi dea dreptate dupa un an, când mandatul meu a incetat oricum, unde mai e dreptatea? Unde mai e justitia impartiala, care trebuie sa fie mai presus de orice interese politice? Pentru ca aici a fost un caz de ingerinta politica, cu scopul de a mi se amâna solutionarea litigiului cât mai mult posibil. Si ce metoda au gasit? Cea mai ordinara cu putinta, au spus ca am depus cererea prea târziu, desi era de ajuns sa socotesti pe calendar sa constati ca am depus-o in termenul de 10 zile!" Un gust amar lasa si punctul de vedere al avocatului Gabriel Ionita, care a reusit, finalmente, sa obtina o sentinta favorabila, dar totalmente inutila. "Din pacate, desi am câstigat acest proces, ramân cu gustul amar ca iata, in România zilelor noastre, mori cu dreptatea in mâna. Ce pot sa-i spun clientului meu acum, când are o hotarâre favorabila de care nu se poate folosi? Ca de fapt X sau Y sunt de vina? Sau sa vorbesc in general, de eternele vicii ale sistemului? Are vreun rost, stiind ca ma voi mai intâlni cu respectivele persoane in instanta si ca acestea n-au sa ma poata privi in ochi, dar in schimb «dreptatea» tot ei au sa o imparta, poate in acelasi mod? Practic, concret, putem noi face ceva? Exista sanctiuni pentru asemenea neglijente? Si la intrebarea aceasta nu-mi raspundeti cu citate din legi, pentru ca ele nu au ramas decât niste citate…", a declarat Ionita.
Dorinel Miron este decis sa nu lase lucrurile asa. Judecatorii care l-au privat de dreptul de a-si reprezenta concetatenii in consiliul local trebuie trasi la raspundere pentru ca au aplicat legea dupa bunul lor plac. "De aici, ma duc la CEDO tocmai pentru a se constata reaua credinta a judecatorilor si pentru ca statul sa-i traga pe acestia la raspundere. Mai mult, intentionez sa fac plângere pentru abuz in serviciu impotriva tuturor celor care au semnat si initiat proiectul de hotarâre constatat acum ca fiind nelegal, pentru ca abuzurile si sicanele primarului liberal din Comanesti nu s-au incheiat aici. Pe de alta parte, tin sa le multumesc magistratilor care au avut taria, probitatea morala si profesionala de a recunoaste greselile colegilor lor si de a-mi da dreptate, chiar daca atât de târziu, pentru ca vina a apartinut primului complet care a avut de indeplinit o comanda politica."
Autor,
Emilian Berceanu
© 2011 Cabinet Avocat Gabriel Ionita | by www.efficientsolutions.ro |