FCM Bacau, retrogradata penal in divizia C

Articol aparut in data de 09.06.2010 in Cotidianul Desteptarea ( www.desteptarea.ro )

Ingroparea echipei fanion, premeditata in Primarie

Costul retrogradarii politice a echipei fanion a Bacaului se ridica la aproximativ 1 milion de euro. Suma reprezinta banii pe care actionarul majoritar, municipalitatea bacauana, i-a directionat din buzunarele contribuabililor spre asa-zisa "finantare a performantei la echipa FCM Bacau". Performanta nu s-a inregistrat si, in pofida evitarii retrogradarii, diriguitorii clubului au decis - cu doar doua etape inainte de sfarsitul campionatului - sa ingroape echipa in divizia C. Manevra premeditata a edililor a fost facuta publica de mai multe ori chiar de catre Relu Damian, presedintele FCM Bacau. Acesta a afirmat in repetate randuri ca in divizia C va retrograda "structura AS FCM Bacau", urmand ca municipalitatea sa incerce sa constituie o alta echipa de liga a doua: Sport Club Bacau. Alesii locali prezenti in AGA de la FCM Bacau SA trebuie sa explice in acest moment bacauanilor cum au incuviintat retrogradarea unei echipe in a carei "performanta" au "investit" 40 de miliarde lei vechi din fonduri publice.

Retrogradarea deliberata in divizia C a echipei FCM Bacau i-a costat pe bacauani aproximativ 40 de miliarde lei vechi (1 milion de euro). Suma reprezinta banii pe care municipalitatea, actionarul majoritar in club, i-a dirijat catre finantarea FCM-ului, in baza unui parteneriat parafat cu Asociatia Sportiva "FCM Bacau", proprietara clubului, in iunie 2009.

"Nu s-a votat in AGA"

Desi reprezinta actionarul majoritar in structurile de conducere ale societatii FCM Bacau SA, creata in vara anului trecut, alesii locali sustin ca decizia de retrogradare a echipei nu a fost luata prin vot, ci a fost decisa pe traseul Primarie - presedinte FCM Bacau. "Hartia aceea a fost trimisa la FRF fara un vot in AGA, fara mandatarea conducerii clubului. In AGA din 31 mai a fost doar o informare verbala din partea presedintelui de club. In rest au fost doar discutii. Normal era sa se supuna la vot. Decizia de neparticipare nu a fost luata intr-un for statutar", a declarat George Bogatu, consilier local din partea PSD.

Un sezon infernal

Gheorghe Poenaru, antrenorul FCM Bacau, a declarat in urma cu cateva zile ca proiectul de la care s-a plecat in vara lui 2009 nu a fost decat "o farsa". Tehnicianul a lasat de inteles ca banii dati de municipalitate nu au ajuns niciodata la fotbalisti si ca echipa a avut de suferit. "Foarte multi oameni n-au stiut ce se petrece de fapt in sanul echipei si poate ca ne-au judecat gresit. Asta vara am discutat despre un proiect - doi, trei ani de zile maxim in care echipa sa promoveze in primul esalon. Iata ca dupa primul an, asistam la retrogradarea voita a echipei in divizia C. Ceea ce s-a intamplat ma face sa cred ca acel proiect a fost o farsa. Cred ca s-a dorit in primul rand retrogradarea echipei pe plan sportiv. Nereusind acest lucru, au recurs la ultima solutie: sa nu ne prezentam la meci si sa retrogradam la masa verde. A fost cel mai greu an din cariera mea", a dezvaluit Poenaru.

"Miroase a penal"

Consilierii locali care nu au participat in structurile de conducere ale FCM Bacau SA sustin ca retrogradarea echipei prezinta implicatii penale. Mai mult, acestia spun ca situatia creata trebuie controlata de organele competente ale statului. "Este o problema cu miros penal. Am dat doua hotarari de CL prin care am virat aproximativ 40 de miliarde in aceasta societate. Echipa a retrogradat. Trebuie sa raspunda cei care au decis neprezentarea echipei. Nu cred ca paznicul de la club a decis sa nu mai intre echipa pe teren. Sa n-o mai dam cotita: conducerea Primariei si primarul Romeo Stavarache au decis. Ei sunt actionarul majoritar", a afirmat Constantin Draganuta, ales local din partea PD-L.

Damian si Stavarache, scenaristii catastrofei

Atat presedintele FCM-ului, Relu Damian, cat si primarul Romeo Stavarache au afirmat in ultimele luni, de mai multe ori, ca o vor lua de la capat cu finantarea fotbalului bacauan, retrogradand echipa in divizia C. De altfel, presedintele Damian a dezvaluit intr-o declaratie oferita cotidianului Desteptarea scenariul care urma sa fie aplicat privitor la distrugerea echipei fanion a Bacaului. "Situatia este foarte simpla. Va retrograda structura numita Asociatia Sportiva FCM Bacau. Jucatorii vor ramane liberi de contract si se vor putea transfera la alta echipa pe aceeasi societate, dar pe un nou drept de participare. Se cauta diverse formule", recunostea Damian. De cealalta parte, primarul Stavarache - indicat de majoritatea factorilor administrativi drept artizanul din culise al retrogradarii FCM-ului - a declarat in luna mai pentru situl www.liga2.ro ca Primaria o va lua de la zero cu finantarea fotbalului bacauan. "Ii anunt pe bacauani ca o vom lua de la zero. Nu mai merita sa bagam bani in echipa domnului Sechelariu. Vom lua o formatie din liga 3, alta decat FCM Bacau, si in doi-trei ani o vom duce in Liga 1", a declarat Stavarache.

Edilul bacauan a uitat, in mod suspect, ca societatea care controleaza destinul FCM-ului apartine municipalitatii in proportie de 90 la suta. Fapt de altfel confirmat de retrogradarea in divizia C decisa nu de actionarul minoritar, Asociatia Sportiva FCM Bacau al carei membru fondator este Sechelariu, ci chiar de catre Primarie.

Infractiuni comise de responsabilii cu retrogradarea FCM-ului

  1. Inselaciune in inscrisuri publice: incheierea contractului de cesiune si infiintarea SC FCM Bacau SA cu municipalitatea ca actionar majoritar (90 la suta) nu a avut drept scop sustinerea performantei la echipa fanion, ci prejudicierea Asociatiei Sportive FCM Bacau, prin retrogradarea echipei in divizia C.
  2. Abuz in serviciu: impiedicarea jucatorilor si a stafului tehnic al echipei de a se prezenta la ultimul meci. Tot aici se mai adauga si remiterea premeditata catre FRF a unei adrese prin care era anuntata neparticiparea echipei la ultima etapa, decizie luata fara votul structurilor de conducere ale clubului.
  3. Deturnare de fonduri: folosirea a peste 12 miliarde lei vechi, aprobate de CL Bacau cu titlul de viitoare majorari de capital, pentru stingerea datoriilor acumulate de club. Tehnic, majorarile de capital trebuiau realizate dupa 16 iunie, data la care expira termenul initial de varsare a intregului capital (iunie 2009). In pofida finantarilor succesuve aprobate de CL, clubul a avut conturile blocate timp de mai multe luni, iar jucatorii au ramas neplatiti cu lunile.
  4. Santaj: Asociatia Sportiva "FCM Bacau" a fost santajata cu retrogradarea deliberata a echipei daca nu ar fi cedat drepturile sportive si dupa data de 16 iunie, in conditiile in care contractul de cesiune a acestora fusese incheiat doar pe un an (iunie 2009 - iunie 2010).

Retrogradarea, in atentia DNA

Reprezentantii Asociatiei Sportive "FCM Bacau", actionar minoritar in societatea controlata de municipalitate, au dezvaluit ca retrogradarea deliberata a echipei a ajuns pe masa DNA. Acestia acuza actionarul majoritar - municipalitatea bacauana - de comiterea mai multor infractiuni cu caracter penal care au prejudiciat Asociatia Sportiva.

In vara lui 2009, aceasta a cesionat catre SC FCM Bacau SA drepturile sportive si licenta de participare in competitiile organizate de FRF, pentru ca dupa un an sa primeasca o echipa retrogradata, premeditat, in divizia C. "Sunt convins ca intr-un stat de drept, asemenea infractiuni deosebit de grave nu pot ramnane nepedepsite. Sper ca institutiile statului la care am facut demersurile necesare si la care facem apel si cu aceasta ocazie se vor implica in mod activ, vor efectua cercetarile de rigoare si fara a tine cont de numele persoanelor implicate sau de pozitiile pe care acestea le ocupa, le vor trage la raspundere, sanctionand astfel de derapaje iresponsabile, demersuri care au fost posibile numai prin uzitarea unor parghii de putere publica intr-un mod incalificabil", a declarat Gabriel Ionita, avocatul AS FCM Bacau. Acesta a apreciat ca reprezentantii SC FCM Bacau SA se fac vinovati de inselaciune in inscrisuri publice, furt, santaj, delapidare, deturnare de fonduri publice, precum si de abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor.

"Sa nu se atinga de stadion"

Asociatia Sportiva "FCM Bacau" a sesizat inclusiv Prefectura cu privire la situatia de la clubul fanion al orasului. Potrivit subprefectului Constantin Scripat, institutia va efectua mai multe verificari asupra modului in care s-a decis retrogradarea echipei. "Sunt profund indignat de modul in care a sfarsit aceasta echipa. Echipa a fost eliminata din liga a doua prin metode oculte si nu pe cai sportive. Ca bacauan iubitor al sportului ii recomand domnului Stavarache Romeo, artizanul acestei inginerii, sa nu se atinga de stadion. Daca va avea curajul sa distruga si acest stadion, va avea o mare problema cu mine personal, in calitate de bacauan si de iubitor de fotbal. Ii recomand, pur si simplu, sa nu se atinga de stadion", a afirmat Scripat.

Autor,
Lucian Bogdanel

Citeste articolul pe www.desteptarea.ro

© 2011 Cabinet Avocat Gabriel Ionitaby www.efficientsolutions.ro