Asociatia Sport Club, inca inexistenta in scriptele Judecatoriei Bacau, a fost cooptata in rândul actionarilor societatii FCM Bacau SA, detinuta in proportie de 90 la suta de municipalitate. Cu doar doua saptamâni inainte de inceperea campionatului de fotbal al Diviziei C, edilii bacauani au facut un cadou nesperat societatii prin care, timp de un an de zile, s-a scurs aproape 1 milion de euro din fonduri publice: FCM Bacau SA a primit in administrare Oborul Serbanesti si Bazarul Milcov. Miscarea a fost perfectata la ultima sedinta a Consiliului Local, când alesii au aprobat un proiect de hotarâre in acest sens. Manevra pare a fi o dedicatie facuta de sefii municipalitatii lui Liviu Goian, vicepresedinte al municipalei PNL si eminenta cenusie a noului actionar, Asociatia Sport Club.
Noul actionar se numeste inca in acte Clubul Sportiv "Mesagerul". Echipa care a functionat sub acest club (n.r. – Mesagerul Bacau) a fost sustinuta in ultimii ani de Primaria Bacau cu suma de 11,5 miliarde lei vechi, fara ca aceasta sa inregistreze performante sportive notabile. Clubul Sportiv Mesagerul urmeaza sa-si schimbe numele in Asociatia "Sport Club" Bacau, cererea de modificare a titulaturii fiind deja pe rolul Judecatoriei Bacau. La ultima sedinta a Consiliului Local, alesii bacauanilor au aprobat cooptarea in rândul actionarilor societatii FCM Bacau SA a Clubului Sportiv Mesagerul, urmând ca schimbarea de nume sa se produca dupa ce Judecatoria va da unda verde. Acesta va detine aproximativ 7 la suta din actiunile societatii. In aceeasi sedinta, la pachet cu vânzarea de actiuni, consilierii locali au aprobat darea in administrare catre FCM Bacau SA a Oborului Serbanesti si a Bazarului Milcov. Miscarea a fost perfectata in mare graba, societatea controlata de municipalitate – SC FCM Bacau SA – ramanând fara obiect de activitate odata cu retrogradarea deliberata in Divizia C a FCM-ului. Cine se afla in spatele viitoarei Asociatii Sport Club?
Proiectul de dare in administrare a Oborului si Bazarului a fost introdus peste Ordinea de zi, consilierii locali fiind pusi in fata unui fapt implinit. Gabriel Axinte, ales local din partea PD-L, a criticat manevra netransparenta a municipalitatii, privind vânzarea actiunilor catre Asociatia Sport Club.
"De ce nu dati dovada de transparenta si aceste actiuni sa fie cumparate de oricare alta echipa din Divizia C. La mapa nu exista solicitarea scrisa a Sport Club Bacau ca vrea sa cumpere actiuni. Nu exista aceasta cerere. Cine este Sport Club Bacau? Detine licenta aceasta asociatie? Votam o fantoma, mai ales ca nici macar nu e vorba de Sport Club, ci de Mesagerul Bacau", a declarat Axinte.
In spatele Asociatiei Sport Club Bacau se afla o serie de "personaje" afiliate intereselor conducerii liberale a Primariei. In urma cu o luna, cotidianul Desteptarea dezvaluia ca Sport Club este, de fapt, o "jucarie" aflata la discretia cuplului Stavarache – Goian, ultimul fiind vicepresedinte al municipalei PNL, dar si membru in Consiliul de Administratie al…SC FCM Bacau SA, societate prin care in ultimul an s-au scurs 37 de miliarde lei vechi fonduri publice. Acelasi afacerist este eminenta cenusie din spatele Asociatiei Sport Club, devenita - peste noapte – actionar cu 7 la suta in cadrul societatii in care Goian este administrator.
Abordat de jurnalistii Desteptarii, Liviu Goian a declarat ca Mesagerul nu s-a transformat inca in Sport Club pentru ca instantele s-au aflat in vacanta judecatoreasca. "Nu s-a schimbat nimic. Cererea noastra este pe rol. A fost vacanta judecatoreasca si nu s-a putut schimba numele mai repede. Numele (n.r. – Sport Club) e liber, asa ca nu exista nicio problema. Este o asociatie privata. Deocamdata consilierii locali au aprobat o intentie de vânzare de actiuni", a explicat Goian. El a recunoscut ca daca nu se afla printre membri fondatori ai Asociatiei Sport Club nu o putea reprezenta. Din conducerea Asociatiei Sport Club mai fac parte Claudiu Nastase, consilier judetean PNL, Ciprian Panait, manager al echipei Sport Club, respectiv Corneliu Gavrilescu, consilier juridic din Primarie cercetat in dosarul de coruptie "Aur pentru functionari".
Asociatia Sport Club – actual Mesagerul – detine drepturile sportive si de participare in campionatul Diviziei C. Dupa retrogradarea deliberata a echipei FCM Bacau in liga a treia, societatea municipalitatii – FCM Bacau SA – a ramas fara obiect de activitate. Conform Actului Constitutiv al FCM Bacau SA, societatea a fost infiintata in iunie 2009 pentru sustinerea activitatii de performanta la echipa FCM Bacau. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) FCM Bacau SA, intrunita pe 16 iulie 2010, a modificat Actul Constitutiv exact la articolul privitor la obiectul de activitate al societatii. Municipalitatea a decis cooptarea in actionariat a Asociatiei Sport Club tocmai pentru ca aceasta detine drepturile de participare in liga a treia de fotbal, lucru de care FCM Bacau SA nu dispunea, fapt ce ar fi condus la desfiintarea societatii, ramasa in prealabil fara "obiectul muncii".
Pentru cele aproape 20.000 de actiuni pe care le va achizitiona de la municipalitate, Asociatia Sport Club urmeaza sa plateasca 2 miliarde lei vechi. Pentru ca obrazul subtire se tine cu cheltuiala, FCM Bacau SA, societate in care asociatia lui Goian va detine 7 la suta din actiuni, a primit spre administrare – pentru o perioada de 5 ani de zile - Oborul Serbanesti si Bazarul Milcov. Practic, banii care vor fi adunati din chiriile si taxele practicate in obor si bazar vor merge in vistieria FCM Bacau SA, societate controlata la sânge de primarul Stavarache, prin intermediul consilierilor locali ai PNL prezenti in AGA. Acest lucru nu s-a intâmplat pe parcursul anului in care echipa fanion a Bacaului – FCM – s-a aflat sub controlul municipalitatii.
In mod curios, desi a trecut un an de la infiintarea societatii FCM Bacau SA, nici pâna in prezent municipalitatea nu a varsat suma integrala de bani pentru acoperirea actiunilor subscrise in iunie 2009. Desi detin 90 la suta din actiunile societatii, edilii Bacaului nu s-au grabit sa-si indeplineasca obligatiile legale. Asta in conditiile in care in martie si mai 2010, alesii au aprobat doua asa-zise majorari de capital in cuantum de 12 miliarde lei vechi. Nici dupa depunerea bilantului pe anul trecut, in documentele de inregistrare a societatii la Registrul Comertului nu apare o noua valoare a capitalului social. Zecile de miliarde au fost cheltuite pentru stingerea unor datorii inregistrate catre stat de FCM Bacau SA, dar si pentru acoperirea unor obligatii angajate fata de terti.
Reprezentantii Asociatiei Sportive "FCM Bacau", actionar minoritar in cadrul SC FCM Bacau SA, au declarat pentru cotidianul Desteptarea ca vor ataca in contencios administrativ hotarârea aprobata de Consiliul Local. Gabriel Ionita, avocatul AS FCM Bacau a apreciat ca actionarul minoritar avea drepturi preferentiale privind cumpararea actiunilor scoase la vânzare de actionarul majoritar, municipalitatea bacauana.
"Actionarul majoritar nu avea voie sa vânda unui tert actiuni decât dupa ce ne acorda un drept de preferinta, stipulat de altfel prin Actul Constitutiv. Ciclul aberatiilor administrative continua. Formularea hotarârii este din start eronata. Un actionar nu poate imputernici AGA sa realizeze o operatiune. El isi poate imputernici reprezentantii din AGA sa aprobe o operatiune. In plus, conform documentelor de la Registrul Comertului rezulta ca actionarul majoritar nu si-a indeplinit obligatia de a achita integral actiunile subscrise la data infiintarii FCM Bacau SA, context in care este incidenta infractiunea prevazuta de Legea 31. Vom ataca aceasta hotarâre, adoptata in afara legii, cu incalcarea celor mai elementare norme de drept", a afirmat Ionita.
Autor,
Lucian Bogdanel
© 2011 Cabinet Avocat Gabriel Ionita | by www.efficientsolutions.ro |